Hårnålesvinget

Dato:6. apr. 2018 - 4. maj. 2018
Tidspunkt:19:30
Arrangement afviklet

Team Teatret & Vendsyssel Teater - Hårnålesvinget

– En svedig komedie om cykelsport

Lidenskab. Entusiasme. Engagement. Passion. Uden grænser.

Om det er de heppende fans, der med tilråb, flag og klappepølser sender de veltrænede mænd i spandexdragter rundt om det næste sving – eller det er rytterne i sadlen, så har de det til fælles, at de har en nærmest uudtømmelig lidenskab for cykelsporten. Grænseløs passion.

De begejstrede fans – i hvert fald dem, vi møder i Hårnålesvinget – har for manges vedkommende ikke selv haft berøring med saddel og pedal, siden de som børn drønede rundt i villakvarterne, men når der er store cykelløb, kommer de frem fra deres skjul. Men når rytterne kommer susende forbi, står de engagerede og passionerede fans ved landevejen og får endorfin-udløsning af suset.

Cykelrytternes senede kroppe og solbrune underarme vidner om mænd, der tilbringer mere tid på cykelsadlen end i sofaen. Som professionelle cykelryttere lever de et ekstremt liv, hvor de, hver gang de træder i pedalerne, overskrider egne grænser. Grænseløs passion.

Hårnålesvinget er en komedie, som stiller skarpt på en af tidens store sportsgrene – cykling. Forestillingen er fortællingen om rytterne, den strenge sportsdirektør og den kyniske holdejer. Og så er det ikke mindst en komedie om alle os danskere, som hvert år sætter os i sofaen tre uger i juli for at følge rytterne i Tour de France, mens Jørgen Leths ikoniske stemme skaber lydkulissen til pedaltramp og svedperler, der springer. Hvis vi da ikke vælger at rejse til Frankrig og står klar til at heppe rytterne videre op ad bjerget.

 

I Hårnålesvinget møder du blandt andet:

Stephanie Hannigan
Den kvindelige sportsdirektør – måske den eneste af sin slags. Valgt fordi hun er kvinde – eller kælling, som holdejer Petrov, ville sige … Eller valgt fordi hun er bedst? Selv tidligere cykelrytter.

Karin og Pelle
Pelle elsker cykelløb så meget, at han har overtalt Karin til at tage med ned i hårnålesvinget på Alpe d’Huez for at mærke suset, når rytterne cykler forbi. Karin derimod er mere til sol og afslapning. Pelle har lokket hende med til Frankrig med udsigten til tre uger med Bourgogne. Men det er helt andet væske, der skal slukke tørsten, da hun er færdig med at bakse forplejningen op ad bjerget …

Robert og Ninna Manner
De er far og datter. Robert ejer det hotel, hvor det danske cykelhold er indlogeret. Han er inkarneret fan af cykelsporten og vil gøre alt for, at det hele spiller max, når rytterne gør deres entre. Ninna, der har lært en del om cykelsport gennem årene, skal folde håndklæder, så de ligner cykelhjul, og for foden af Alpe d’Huez planter han tulipanløg – helt uden for sæson.

Jacob Andreasen & Kalle Rosenquist
Cykelryttere på Team Danmarks Bedste Vaskeriløsninger. Andreasen ser sig selv som en vinder. Han kører målrettet efter sejren. Kalle derimod cykler, fordi det trods alt er sjovere end at arbejde i en produktionsvirksomhed, som sælger skruer …

Bemærk: Hårnålesvinget er ikke en dokumentaristisk forestilling, men den har tydelige referencer til cykelsporten og nogle af de personligheder, vi har mødt gennem årene.

Forestillingen er produceret af Vendsyssel Teater og Team Teatret. De to egnsteatre har tidligere samarbejdet i forbindelse med produktionen af Surstrømning.

Presse- og anmelderbilleder kan downloades i  høj opløsning på dette link: Forestillingsbilleder

Dramatiker: Julie Petrine Glargaard

Instruktør: Morten Lundgaard

Scenograf: Thomas Ravnsgård

Skuespillere: Niels Anders Manley, Anders Aamodt, Stig Reggelsen Skjold, Olivia Franciska Fevel Borgels, Jørgen Bing og Mette Kolding

Lyddesign: Morten Birk

Lysdesign: Søren Lydersen

Kostumier: Berith Ann Christensen

Dramaturg: Anne Middelboe og Dorthe S. Bébe

Idé: Teater Mannheim

Forestillingen opererer både med en dramatisk fremadskridende handling i et givent løb, men også med skarpt optegnede figurer, der - oftest i monologform - gør rede for de holdninger og værdier, der kendetegner dem. De stillestående monologer står i skarp kontrast til det aktionprægede tema.

...rammer plet i skildringen af den dedikerede rytter med holdkaptajndrømmene (Niels Anders Manley), den lettere vommede fan (Stig Reggelsen Skjold) og hans knap så
begejstrede kæreste (Olivia Borgels), lige som portrættet
af den nøgterne hjælperytter Kalle (Anders Aamodt) både i tekst og fremførelse nærmest er hele aftenen værd ...

...Hårnålesvinget har flere vellykkede og morsomme scener. Som når parret Karin og Pelle diskuterer, hvor de skal stille tilskuerstolene på bakken, og de havner midt i ”danskersvinget”, eller når cykelstjernen Jacob ikke kan tisse, mens dopingkontrolløren kigger på ...