Rose

Dato:17. sep. 2015 - 9. okt. 2015
Tidspunkt:19:30

Rose - et moderne drama om det at høre til

Rose: Hvor kommer du fra, far?

Far: Det er ikke vigtigt.

Rose: Det er vigtigt for mig, jeg er din datter.

Far: Hvorfor?

Rose: Jeg er nødt til at vide, hvor jeg kommer fra.

Far: Du er født her – på universitetshospitalet.

Rose: Hvor er du født?

Far: Det kan jeg ikke huske, jeg var en baby.

Rose: Hvorfor vil du ikke fortælle mig det?

Efter flere år væk fra hinanden bliver Rose og hendes far genforenet. Sammen forsøger de at sammenstykke deres fælles historie, som bygger på et mere end almindeligt indviklet familieforhold. Mens Rose forsøger at få alle historier frem til overfladen for at finde ud af, hvem hun selv er, møder hendes far hende med modstand – han har ikke lyst til at få afsløret sit sande jeg.

I et stærkt, visuelt og kropsligt billedsprog tager Rose fat på store universelle spørgsmål, som hvem er jeg, og hvor kommer jeg fra. Spørgsmål, der berører os alle uanset vores kulturelle eller genetiske ophav.

Rose er et hjerteskærende drama om arv, miljø, sorg og familie. Rose er en dramatisk familiefortælling om identitetsafklaring, om forholdet mellem far og datter og om vigtigheden af at få indsigt i, hvor vi kommer fra.

Instruktør Anja Behrens skaber en fri bearbejdning af Hywell Johns originale manuskript til Rose.

Medvirkende: Mikael Helmuth & Sofie Ancher Vea

Instruktør: Anja Behrens

Manuskript: Hywell John

Scenografi: Mie Riis

Lysdesign: Søren Lydersen

Oversættelse: Peter Dupont Weiss

Forlag: Colombine Teaterförlag

Foto: Mingo Photo

Musik: Camilla Munck & Weronika Andersen

Spillet er helt afgørende for, om vi bliver grebet af denne universelle historie om flygtningens fængsel. Det er ikke nok, at problematikken er så sørgelig højaktuel. Ej heller at den også rammer en almindelig gammeldanskers eksistentielle problemer med identiteten. Der skal spilles med stor indlevelse for at holde spændingen oppe. Og det gør de to.

Sofie Ancher Vea spiller datteren med et stort nærvær på scenen – og med store skuespiltekniske kundskaber. Hendes udtale af replikker og kropslige bevidsthed på scenen er på én gang naturlig og tydelig – hvilket normalt må anses som en svær balancegang.

En Rose jeg nødigt ville være foruden

Det er sjældent, at teaterforestillinger får så heftigt fat i tilskuerens følelser, at gråden overrumpler. Men sådan kan det altså gå i forestillingen ROSE på Team Teatret i Herning. Her aner man ikke, hvor meget man har involveret sig, før man pludselig opdager, at man hulker – og at tilskueren ved siden af også gør det. Simpelthen fordi forestillingen taler til følelserne og kroppen på en måde, så tankerne slet ikke kan følge med.