Teater gør menneskers historier levende

Team Teatret viser med forestillingen #Glimt, at alle har noget interessant at fortælle

Instruktør Rasmus Ask arbejder både i prøvesalen og i det midlertidige lydstudie på Team Teatret, men også på stier, i lejligheder og i multihuset i Brændgårdsparken.

Arbejdet skal blive til forestillingen #Glimt, som Team Teatret har premiere på i Brændgårdsparken i Herning den 23. maj.

Han er lige nu i gang med at give liv til de mange historier, som dramatiker Brian Wind-Hansen har samlet ind blandt beboere i boligområdet.

”Brian har loyalt taget mod historierne, og så har han valgt, både store livsomvæltende historier og små historier om vigtige ting. De er sat sammen til bidder og forløb, der bliver spændende,” siger Rasmus Ask.

Han understreger, at historierne bliver gengivet korrekt og respektfuldt, men fordi de kommer gennem skuespillernes fortælletalent, bliver de noget særligt.

”Team Teatrets skuespillere er dygtige fortællekunstnere, og når de tager fat om historierne, er det som når man tager et billede, giver det en flot ramme og hænger det op på væggen. Så bliver det til noget mere, noget andet og endnu mere levende,” siger Rasmus Ask.

Instruktøren mener det er vigtigt for os alle at opleve andres historier træde interessante frem. Han betragter forestillingen #Glimt som en form for borgerscene-vandreforestilling.

”#Glimt handler om rigtige menneskers rigtige historier, fortalt lige der, hvor rigtige mennesker bor. På denne måde oplever vi noget, der er tættere på en reel virkelighed. Det er ikke et stærkt redigeret reality-program på tv”, siger han og forklarer videre:

”Andres historier kan man være tæt på eller langt fra, og det kan lyde mærkeligt, kedeligt eller måske ligegyldigt, men som teater bliver det interessant. Når vi bruger teatrets virkemidler, kommer der noget andet ind over. Det giver mening.”

Rasmus Ask peger samtidigt på, at ved at flytte ud i byen, i Brændgårdsparken, kommer publikum langt væk fra det gængse teater, men helt tæt på de mennesker, det handler om.

Team Teatrets fire skuespillere skal ikke klædes ud som fire specifikke figurer, der bor i Brændgårdsparken. De får i stedet en form for fremmedartede kostumer på.

”Det er netop vigtigt, at skuespillerne ikke forsøger at portrættere en bestemt person, men i stedet er de gode historiefortællere. Hvis de skulle spille karakterne, ville de ægte historier blive mindre,” siger han.

Han understreger samtidigt, at #Glimt ikke er en forestilling, der skal fortælle specifikt om, hvordan det er at leve i Brændgårdsparken.

”Mange af de historier der bliver fortalt, kunne komme andre steder fra, og det er ikke alle oplevelser, der er foregået i boligområdet. Vi laver ikke en forestilling om Brændgårdsparken, men om mennesker der lever, og så kan man sige at det er tilfældigt, at de lige bor her,” siger han.

Rasmus Ask forklarer, at publikum, efter en fælles start i Brændgårdsparkens multihus bliver fulgt af særlige guider ud på forskellige ruter i boligområdet.

”Her kommer de ned i vaskekældre, ind i lejligheder og rundt i opgange, hvor mange af os jo ellers ikke ville komme. Det er på ruterne, at publikum bliver præsenteret for historierne, både som lydbilleder og som levende fortælling. På den måde vil man opleve, hvor meget ord kan leve,” siger han.

#Glimt er på mange måder en særlig forestilling. Det betyder også, at der er begrænset med pladser til hver opførelse, så der kan hurtigt blive udsolgt.