Dramatikeren bag Team Teatrets Mombie vil give piger flere muligheder
Når Jeanette Munzert læser højt for sin fem-årige datter, lyder bøgerne ikke nødvendigvis helt som det der står.
”Jeg opdagede ret tidligt at jeg laver om i den litteratur, der findes for børn. Det er stort set altid drengene, der tager på eventyr, er seje og parate til at prøve nyt, mens pigen er lidt bange. Hvis det er billedet, vi opdrager vores børn i, får vi jo ikke lavet noget om,” siger hun.
Med den tanke i baghovedet gav dramatikeren sig til at skrive Mombie, som får digital premiere på Team Teatret den 27. januar. Forestillingen hedder Mombie, fordi det er et udtryk for en udmattet mor med søvnunderskud, der overlever på koffein.
Her møder vi kvinden i 30’erne, der er dramatiker. Hun vil have blus på karrieren, og vil samtidigt være en god partner og den perfekte værtinde, og så vil hun også være en god rollemodel for den datter, som hun føder i starten af forestillingen.
”Vi, der skaber kunsten, litteraturen, dramatikken, må gå foran og skabe interessante kvindelige rollemodeller. Kvinder der tør, og som har de samme muligheder som mænd. Det gælder i særdeleshed for børnelitteraturen, som virkelig er stereotyp i kønsrollerne. Her er Pippi Langstrømpe en af de få piger jeg kan komme i tanke om, der ikke er begrænset af sit køn,” siger Jeanette Munzert.
Hun satte gang i en spørgeskemaundersøgelse, der bekræftede hende i, at der er meget at arbejde med, når det handler om ligestilling.
”Ligestilling handler for mig ikke om at vi skal være ens eller nødvendigvis være gode til eller interessere os for det samme, men vi skal have de samme muligheder. Vi skal grundlæggende italesætte kvindens rolle på en anden måde. Sproget har en stor magt, og hvis vi går helt tilbage og ser på historien om Adam og Eva, så er der nu flere versioner af den. En ting er rækkefølgen, hvem blev skabt først, men hele den historie om skam, der er lagt på kvinden fra første færd, altså Eva der gav Adam æblet og derefter måtte dække sit køn til. På den måde har Biblens grundsyn stadig stor betydning. Der bliver stadig talt om skamlæber. Piger får besked på at samle benene. Sådan skal det altså ikke være, men hvis ikke vi er bevidste om, hvad vi siger, bliver det svært at lave om på,” siger Jeanette Munzert.
Kvinden i Mombie er højgravid, da vi først møder hende. Hun har en mand, der gerne vil være støttende, og det samme vil svigermor. De gør det bare med et andet udgangspunkt. Svigermor fra en anden generation, og manden med base i det, hans mor har opdraget ham til.
”Det er i opdragelsen og de rollemodeller vi giver vores børn, at meget ligger. Drengene skal lære at forholde sig til kvinder som noget andet end dem, der sørger for hjemmet og altid er et skridt foran for at sikre at der er mad og rent tøj. Jeg tror da vi er på vej i den rigtige retning, men der er lang vej igen. Det ansvar har vi alle, både mænd og kvinder. Kvinder skal også lære at slippe noget af kontrollen i hjemmet, og så skal navlestrengen klippes over tidligere,” mener Jeanette Munzert.
Hovedrollen i Mombie er skrevet som en dramatiker for at give hende pennen som redskabet – eller våbenet – til at ændre noget. Vi skal ikke afsløre for meget om handlingen her, men undervejs finder mombien ud af, at der er karakterer der fylder for meget i handlingen. Karakterer som ikke bør være nødvendige for at sikre datteren den rette verden at vokse op i, og så kan dramatikeren jo bare skrive dem ud af forestillingen.
”Jeg har også en opgave som dramatiker i at skrive spændende kvinderoller. Roller som er interessante at se på, både for kvinder og mænd. Og jeg tror vi må starte ved det skrevne ord, hvis vi skal ændre noget. Det skal ikke handle om, hvem der har skylden i vores kønsroller, men om, hvad vi skal lave om, og hvordan,” siger hun.
Mombie skulle have haft premiere i marts 2020, men blev, som resten af samfundet lukket ned. Det skete en uge før den planlagte premiere. Det betyder at forestillingens meget lyserøde scenografi, skabt af scenograf Laura Rasmussen, er klar.
”Jeg blev faktisk ret provokeret, da jeg første gang så den, for alt det lyserøde er jo netop en mærkat, vi som kvinder meget let kan sætte på os selv, men det er jo, hvad scenografen kan. Skabe et univers, der understreger følelserne. Her har vi en kvinde, der er proppet ind i de firkantede rammer. Rammer der er skrigende lyserøde og som presser hende til at gøre det man bør, men samtidigt er med til at understrege behovet for at bryde ud, lave om,” siger Jeanette Munzert.
Anne Zacho Søgaard instruerer forestillingen, og Jeanette Munzert har med stor begejstring fulgt nogle af de nye prøver.
”Det er så spændende at se historien få liv. Jeg skal jo ikke afsløre her, hvordan stykket ender, men blot sige at der er en grund til at vi kalder forestillingen tragikomisk. Jeg må konstatere at den rigtige rollemodel endnu ikke er fundet,” siger dramatikeren.
Dramatiker Jeanette Munzert vil med Mombie sætte fokus på, at der mangler kvindelige rollemodeller, så vi alle kan sætte nye ord på kvindens rolle. Foto: Team Teatret.