hovedløs jagt på det perfekte liv

Mombie er Team Teatrets nye forestilling om den moderne families roller. Feminisme for alle køn

 

”Prøv at gå forbi hinanden, frem og tilbage, og på den måde være en spejling. Sådan, ja. Det virker.”

Anne Zacho Søgaard guider skuespillerne Line Vejgaard Kjær og Andrea Øst Birkkjær rundt på scenen. Instruktøren er i gang med finde nøglen til at illustrere at hovedrollen i forestillingen Mombie har et alter ego, der er meget aktivt med på scenen.

”Det er jo et kunstgreb, kan man roligt sige, at kvinden, vores hovedperson, har et alter ego på scenen, men det virker. Vi har muligheden for at vise de konflikter, hun har i hovedet,” mener instruktøren.

Anne Zacho Søgaard har sagt ja til at instruere Mombie på Team Teatret, fordi hun mener at forestillingen er oplagt, vigtig og højaktuel.

”Jeg har fået lov til at være med til at udvikle teksten, og allerede fra starten kunne jeg se, at her var noget, der var spændende og vigtigt at fortælle. Historien om den moderne familie, der desperat forsøger at finde et ståsted midt i omverdenens krav og egne forventninger. Det er hårdt arbejde,” siger hun.

Hovedpersonen er kvinden, der befinder sig det sted i livet, hvor hun har en god uddannelse, en partner og et hjem, og nu skal hun også snart være mor. Hun synes hun bør have styr på det hele, og mener også sagtens hun kan klare det. Faktisk nok også bedre og mere overskudsagtigt end så mange andre – for det ser jo godt ud.

”Det er heromkring, at kæden for alvor hopper af. Vi har så mange muligheder i dag, ikke mindst i Nordeuropa, men vi vil helst performe og være perfekte hele vejen rundt. Det kan ikke lade sig gøre. Der skal prioriteres og vælges til og fra,” siger instruktøren.

Når Anne Zacho Søgaard taler om Mombie, kalder hun det selv en feministisk zombiegyser, men hun mener at feminisme kan være meget forskelligt.

”Det er ikke bare kvinder, der skal finde deres plads i en verden, hvor ligestilling fortsat er på dagsordenen. Manden skal også finde ud af, hvor han står, og hvad hans rolle er. I Mombie har vi også svigermoren med, og den generation skal jo også finde ud af, hvor de passer ind. Det kæmper vores svigermor i høj grad med, for hun vil så gerne bidrage. På den måde bliver forestillingen relevant for mange, ikke blot den moderne kvinde”, siger instruktøren.

Anne Zacho Søgaard ser i høj grad sig selv i rollen og dens dilemmaer.

”Jeg har tre store iscenesættelser i Danmark i år, mens vi bor i Berlin. Det betyder, at jeg ikke er så meget sammen med mine børn, som jeg gerne ville være, men det er så en prioritering jeg har valgt lige nu. På et andet tidspunkt må jeg skrue ned for arbejdet og så være sammen med børnene. Det vigtige og det nødvendige er valgene. At erkende, at selv om vi har mulighederne for at have karriere, familie og en masse andet, må noget køre på vågeblus. Jeg kan heller ikke være så meget sammen med mine venner som jeg gerne vil, når jeg vælger at arbejde meget,” konstaterer hun.

Instruktøren ser, at vi lever i det, hun betragter som en neoliberal tid:

”Vi er entreprenører i vores eget liv. Vi investerer i uddannelse og forbindelser. Vi må skabe og pleje de netværk, der gør os mest muligt værd. Hvis vi har bekendtskaber som vi ikke profiterer af, gavner de ikke vores profil, og så må vi overveje at ændre på det. Vi er manager af vores egen portfolio. Det er hårdt og kynisk, og vi kan kun ændre på det, hvis vi er parate til at slippe noget af kontrollen og tage bare noget af det, som det kommer,” siger hun.

Titlen Mombie er et ord, man kan slå op i engelsksprogede slangordbøger og finde ud af at det er en mor med ekstremt søvnunderskud, der overlever på chokolade og koffein. Det er på den måde, at gyser-genren og tanken om zombier dukker op på scenen.

”Her er tale om voksne mennesker, der under stort søvnunderskud agerer mekanisk og på en anden måde end de gerne vil. Det arbejder vi meget med på scenen, og når vi sætter det sammen med et univers, der minder om Barbie-dukker, bliver det ret specielt. Det er en verden og en rytme, som jeg synes vi er ved at finde godt ind i,” siger instruktøren.

Mombie har premiere på Team Teatret den 19. marts og spiller på teatret frem til 8. april.

 

Anne Zacho Søgaard er instruktør på Mombie. En forestilling hun betragter som højaktuel. Foto: Laura Deschner.