Landets ældste egnsteater er evigt ungt og lever videre

Scenekunstens fremtid og udvikling er sikret med Herning Byråds godkendelse af ny egnsteateraftale for Team Teatret frem til udgangen af 2024.

Med en ny aftale i hus, kan Team Teatret trygt fortsætte sit arbejde med at skabe ny dansk scenekunst i Herning, og ude i verden.

“På Team Teatret vil vi skabe både forestillinger og forandring. Teatret kan mere end underholde. Teater kan skabe refleksion, vi kan lære noget om os selv og hinanden. Og når vi igen må det, kan teatret føre os sammen. Og i en tid som denne viser det sig særligt, hvor vigtig kunsten er for os som mennesker. Det er her vi kan reflektere, det er i kunsten vi kan skabe fælles håb og det er her vi finder vores fælles fortælling,” siger teaterleder Dorthe Bébe.

Som moderne teater arbejder Team Teatret imidlertid langt ud over teatersalens rammer, og i dag er teatret til stede i mange sammenhænge. Det gælder dels med forestillinger og installationer andre steder, men også med blandt andet teaterskole, projekter og formidlingsopgaver.

”Det er både skønt og vigtigt, at Herning Byråd fortsat ser Team Teatret som en vigtig kulturel aktør i kommunen. Vi har hele tiden for øje, at vi, ud over at skabe ny dramatik, der provokerer, skaber debat og underholder, også skal og kan bidrage og være til stede i det samfund, vi er en del af. Teater er både noget vi ser på, ser i, og er involveret i,” siger teaterlederen.

Team Teatret står for eksempel bag Teams Teaterskole, hvor børn og unge arbejder med scenekunstens værktøjer og udtryk. Teatret er også hoved-spiller i det statsanerkendte brobygningsprojekt Team Peace, hvor Team Teatret sammen med UngHerning og Helhedsplanen Plads til forskel Holtbjerg arbejder med unge, der har lyst til at performe eller arrangere events. Der bliver også arbejdet med andre projekter, hvor scenekunsten er en af farverne på en større kreativ palet.

I den nye egnsteateraftale indgår også Ikast-Brande Kommune som samarbejdspartner. Teaterleder Dorthe Bébe har nemlig lavet en aftale med kommunen om, at Team Teatret for en fast årlig sum leverer et antal opførelser af teatrets egenproduktioner for børn og unge, ligesom det er aftalt at teatret kommer med forestillings-relaterede aktiviteter og et antal dramapædagogiske forløb.

”Team Teatret har i mange år været egnsteater for publikum i et større geografisk område end bare Herning Kommune og det er dejligt at Ikast-Brande nu er en del af det formaliserede samarbejde om egnsteatrets forankring i lokalområdet,” siger Dorthe Bébe.

Ud over alle de forestillinger og projekter som Team Teatret skaber fra bunden eller er med til at udvikle, sikrer teatret også, at publikum får mulighed for at se en lang række spændende forestillinger og sceneoptrædender fra andre, idet teatret også fremover vil fylde huset i Østergade med spændende og varierede gæstespil.

“Aftalen gælder for fire år, og der er bestemt lagt op til at vi flytter os på de fire år. Vi skal have flere publikummer, også ved at sende flere forestillinger ud på landevejene. Flere unge skal se forestillinger hos os, men det skal ikke være på bekostning af det modne stampublikum, og så skal vi arbejde på et større internationalt udsyn,” siger Dorthe Bébe.

Den nye egnsteateraftale træder i kraft til nytår.