Musik, sang, teater og stemning går hånd i hånd med budskab om frihed

TV MidtVest lægger kanal til, når Den Jyske Sangskole, Ensemble MidtVest og Team Teatret går sammen om en halv times stemningsfuldt tv den 4. maj, hvor 75 året for friheden efter 2. verdenskrig fejres.

Corona-krisen har skubbet til Den Jyske Sangskoles planer om et stort arrangement på Tinghus-pladsen i Herning. Det kan ikke lade sig gøre den 4. maj, hvor forsamlingsforbuddet stadig håndhæves, og derfor er en ny plan blevet født, så mange stadig kan nyde musikken og synge med på sangene.

Haveikonet Søren Ryge skulle have været konferencier på pladsen. Nu bliver han så den, der fra sin egen have præsenterer det program, der bliver vist på TV MidtVests egen kanal kl. 19.55.

”Det er ærgerligt at vi ikke kan gennemføre markeringen så stort, som vi havde planlagt, men meget lig den besættelsestid vi blev befriet fra for 75 år siden, finder vi i dag nye kanaler til at udvise solidaritet, fællesskab og nærvær. Vi gentænker traditionerne for at holde dem i live, og nytænker formerne for at tilpasse os tidens realiteter,” siger Dorte Bille, chefdirigent for MidtVest Pigekor.

Sangskolen ville have fyldt Tinghuspladsen med 100 sangere, men det bliver nu til 8 sangere, optaget på film, ligesom tre musikere fra Ensemble MidtVest bidrager på afstand. Der bliver dog fortsat mulighed for den alsang, der var tænkt ind i det oprindelige arrangement, idet sangteksterne vises på skærmen. Det sker samme måde som rigtigt mange danskere er blevet vant til gennem Corona-krisens forskellige fællessangsprogrammer, og med skønne og velvalgte sange som ”En lærke letted’” og ”I Danmark er jeg født”.

Det landsdækkende projekt Alsang 2020 har sagt ja til, fortsat at støtte arrangementet, selv om det nu bliver gennemført på en ny måde. Det samme gælder tilskud fra Herning Kommune og Kulturelt Samråd.

Mellem sangene bidrager Team Teatret, når skuespiller Line Vejgaard Kjær opfører små monologer. Det er nye tekster som kommenterer på følelser af frihed og savn, både dengang og nu, og som binder an til programmets sange.

”Vi er meget glade for at kunne bidrage til programmet og til fejringen af 4. maj. Ikke blot som en vigtig historisk markering, men også som et udtryk for samarbejde mellem kulturinstitutioner. Jeg er sikker på at programmet vil være et eksempel på, hvor godt sang, musik og skuespil følges ad. Skuespilleren giver følelserne krop og formidler det indre liv,” siger teaterleder Dorthe Bébe.

Gennem tv-formatet bliver det muligt, både for sangerne og skuespilleren at optræde på forskellige lokaliteter og i forskellige vinkler, der varierer udtrykket og giver udsendelsen et ekstra lag. Samtidigt med at seerne fortsat kan føle samhørigheden ved at synge med og vide at andre gør det på samme tid. Alsangen er i den grad blevet en bro mellem krigen og krisen. Danskere finder fællesskabet i sang. Vi hører sammen når vi ånder sammen.

Komo A/S og Elsewhere film står for den tekniske del af produktionen.

Ved at vise programmet netop den 4. maj kl. 19.55, kommer programmets afslutning også ganske tæt på netop det tidspunkt, hvor danskerne for 75 år siden hørte frihedsbudskabet.