Teaterkoncert med sange fra Arbejdersangbogen
”Det bliver som at høre sangene, som var det første gang.”
Sådan beskriver instruktør Nikolaj Mineka musikken i teaterkoncerten ”Arbejder – sange fra hjertet”, der har premiere på Team Teatret den 16. september.
Her sætter teatret fokus på den ikoniske, røde sangbog: Arbejdersangbogen og de velkendte og klassiske sange, der er med i stykket, får nyt liv på scenen.
I den nyeste udgave af Arbejdersangbogen, der udkom i 2015, er der i alt 180 forskellige sange med. De spænder bredt lige fra Internationale til Den røde tråd af Shu-bi-dua. Alle sangene kan selvfølgelig ikke være med i forestillingen, så holdet bag ”Arbejder” har udvalgt en særlig flok.
”Vi er endt på omkring 20 sange fra sangbogen, der er med i forestillingen. Det er en god blanding af, at vi gerne ville finde nogle af de sange, som er ikoniske, og som folk kender. Samtidig vil vi også gerne finde nogle af de lidt mere smalle sange, som måske i højere grad peger ind i arbejderkulturen, og som ikke er så almenkendte,” siger Nikolaj Mineka.
Et samarbejde mellem to egnsteatre
Ud over at være instruktør, er Nikolaj Mineka også teaterchef på Teatret Møllen, som Team Teatret samarbejder med om denne teaterkoncert. Fra det sønderjyske teater kommer også de to skuespillere Connie Tronbjerg og Klaus, der står på scenen sammen med Team Teatrets ensembleskuespillere Marie Vestergård Jacobsen, Stig Reggelsen Skjold og Line Vejgaard Kjær. Derudover medvirker også to musikere, Johannes Smed og Nana Schwartzlose, der står for forestillingens lydside.
Der er dog ingen af de syv medvirkende på scenen, der som sådan har en hovedrolle. Den ære tilfalder selve Arbejdersangbogen, der er forestillingens centrale omdrejningspunkt.
”Det er Arbejdersangbogen, der er hovedpersonen. Derfor er noget af det, jeg også synes, der er spændende ved ”Arbejder”, at det er en teaterkoncert. Her har du ikke et narrativ ligesom i en musical. Af den grund tror jeg, at folk kan tage lige så mange forskellige ting med sig hjem fra forestillingen, som hvis jeg bare viste dem bogen – fordi det er jo bogen, vi præsenterer. Dét gør vi så på en ny måde, og det, synes jeg, kun er en styrke,” siger Nikolaj Mineka.
En del af vores historie
Den første officielle udgave af Arbejdersangbogen udkom for efterhånden 100 år siden. Dengang hed den ”Socialdemokratiets Sangbog”. Udseendet har sidenhen ændret sig, titlen er rettet til det mere mundrette ”Arbejdersangbogen”, og indholdet er blevet opdateret ad flere omgange. Men selvom at det både er valgår og meget af baggrundsmaterialet har stærke rødder i det politiske landskab, så er det ikke det, der er fokuspunktet i ”Arbejder”.
”Arbejdersangbogen rummer en sangskat, som for det første sætter ord og musik på en arbejderkultur, der er en stor del af vores danskhed og vores danske samfund. Det er fuldstændig ligegyldigt, om du er arbejder, oplever dig selv som arbejder, er socialdemokrat eller højreorienteret. Tematikkerne og værdierne i arbejderkulturen er noget af det, vores fællessamfund er bygget op på. Og det er enormt interessant,” siger Nikolaj Mineka.
Instruktøren påpeger desuden, at der ligger en vigtig pointe i, at Arbejdersangbogen, foruden de klassiske arbejder- og protestsange, rummer en masse tekster, man i dag kunne kategorisere som almindelige danske sangtekster. Tekster, som du for eksempel også ville kunne finde i Højskolesangbogen.
”Hvis jeg viser Arbejdersangbogen til en liberal, vil han nok sige ”tag den væk”, men i virkeligheden er der enormt meget i sangbogen, der også er deres. Og det synes jeg, var interessant. Du har arbejderkulturen, som i hvert fald er en stor del af den danske historie, og samtidig har du noget, som også er alment dansk, selvom det har en politisk vinkel.”
Premiere og turné
Prøverne til ”Arbejder” begyndte efter sommerferien hos Teatret Møllen, hvor holdet fokuserede på den musikalske del af forestillingen. Sidenhen er produktionen rykket videre til Herning, hvor forestillingen færdiggøres, inden der er premiere hos Team Teatret den 16. september.
”Arbejder” bliver og spiller i Herning indtil den 1. oktober, hvorefter forestillingen tager på turné. Den 14. oktober er der så repremiere i Haderslev, hvor den spiller på Teatret Møllen indtil den 16. oktober og igen fra den 20. oktober frem til den 22. oktober på Hotel Harmonien.
